Πώς δημιουργείται ένα βιβλίο;

Πώς δημιουργείται ένα βιβλίο;





Η Σμύρνη, το στολίδι της Ανατολής ήταν πάντα παραμυθένια. Όταν όμως, ξαναζωντανεύουν τα παραμύθια της, τότε η Σμύρνη μας συναρπάζει και μας απογειώνει. Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Αδαμαντία Αλατάρη άκουγε όταν ήταν μικρή παραμύθια από την γιαγιά της την Αδαμαντία τη Σμυρνιά. Αυτά τα παραμύθια κατέγραψε με πολλή φροντίδα και αγάπη στο βιβλίο της «Σμύρνη μου παραμυθένια». Το βιβλίο εικονογράφησε η καταξιωμένη εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Έαρ», μια πραγματικά εκδοτική άνοιξη.





Με βάση το παραμύθι «Το κουμούδεντρο» του βιβλίου αυτού, δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την κ. Ν. Κατσιάπη, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου.




Αρχικά τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Σμύρνη και τον πολιτισμό της Ιωνίας, για τους πρόσφυγες του 22 και για όλα όσα κατάφεραν με πολύ κόπο και αγωνία να διασώσουν από την καταστροφική μανία των Τούρκων, όπως ιερά σκεύη, εικόνες, κειμήλια κ.ά. Αναγνώρισαν στην εικόνα που παρουσιάστηκε, την αγία Άννα, τη γιαγιά μας -αφού είναι μητέρα της μητέρας όλων μας, της Παναγίας- αντίγραφο εικόνας που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Αίγιο.


Η συγγραφέας κ. Αδαμαντία Αλατάρη μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά της καλωσόρισε τα παιδιά και περιέγραψε πώς μια ιδέα στο μυαλό ενός συγγραφέα ντύνεται με λέξεις και φράσεις για να καταλήξει στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου ή μιας δανειστικής βιβλιοθήκης.


Στη συνέχεια η εικονογράφος κ. Πέγκυ Φούρκα εξήγησε στα παιδιά όλα τα στάδια της εικονογράφησης από την επιλογή των χαρακτήρων και των σκηνών μέχρι να ζωντανέψουν στην οθόνη του υπολογιστή.



Η παρουσίαση των σταδίων της παραγωγής ενός βιβλίου ολοκληρώθηκε από τον κ. Θανάση Χατζή, υπεύθυνο επικοινωνίας των εκδόσεων «Έαρ», σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα. Πραγματικά, ούτε που το φανταζόμασταν πόσοι άνθρωποι «κρύβονται» πίσω από ένα τυπωμένο βιβλίο και πόσος κόπος χρειάζεται μέχρι αυτό να βγει στην κυκλοφορία.


Ακολούθησε η ανάγνωση του παραμυθιού με μουσικό χαλί από οργανικά της Σμύρνης, από εκείνα που «κουβάλησαν» μαζί τους οι πρόσφυγες μαζί με τους χορούς, τις παραδόσεις, τα παραμύθια, τις συνταγές και μπόλιασαν τον πολιτισμό του Ελλαδικού χώρου.



Σειρά τώρα έχουν τα παιχνίδια!


Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και προσπαθήσαμε


  •   Να βάλουμε τις εικόνες του παραμυθιού στη σωστή σειρά
  • Να αντιστοιχίσουμε τους συντελεστές του βιβλίου με τις φωτογραφίες/εικόνες τους
  • Να συναρμολογήσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ, ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα του παραμυθιού

  • Να βρούμε τις σωστές λέξεις στο γραμματομπέρδεμα που είχαμε μπροστά μας
  • Να ανακαλύψουμε το σωστό μονοπάτι στον λαβύρινθο που μας δόθηκε
  • και τέλος να ζωγραφίσουμε ελεύθερα όποιο χαρακτήρα ή αντικείμενο θέλαμε από το παραμύθι και να τα κολλήσουμε σε ένα προσχεδιασμένο κάμπο. Εκεί ξεδιπλώθηκαν τα εικαστικά ταλεντάκια και αναδείχθηκαν οι μικροί καλλιτέχνες.






Και τώρα έκπληξη! Οι δύο αρχηγοί των ομάδων πλησιάζουν το κουμούδεντρο που είχε στηθεί στην άκρη της αίθουσας για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος, και του φωνάζουν (όπως στο παραμύθι): «Άνοιξε κουμούδεντρο!». Και εκείνο «ανοίγει» και φανερώνονται… λίρες! Λίρες με χρυσή όψη και γεύση σοκολατένια.




Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι εκπλήξεις. Ύστερα από κλήρωση, ένα παιδί κερδίζει ένα αντίτυπο του βιβλίου «Σμύρνη μου παραμυθένια» με ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέως.




Πριν φύγουμε, απολαμβάνουμε μια λαχταριστή λιχουδιά που με πολλή αγάπη ετοίμασε η εκπαιδευτικός κ. Αργυρή Παπαγιαννούλη.

Ευχαριστούμε τους γονείς που έφεραν τα παιδιά τους και κάποιοι από αυτούς παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Σας περιμένουμε όλους κάθε Σάββατο την ίδια ώρα με ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.


 


 




Σχόλια